Arbeidsongevallen

Een arbeidsongevallenverzekering is een verplichte verzekering

Die dient afgesloten te worden door een werkgever met personeel in dienst. De polis vergoedt in dat geval de schade wanneer een personeelslid te maken krijgt met een arbeidsongeval. Het doel van de verzekering is dus om ieder ongeval te dekken dat lichamelijke letsels veroorzaakt en zich voordoet tijdens of wegens de uitvoering van het werk of op de weg tussen woon- en werkplaats (de zogenaamde wegwerkongevallen).

  • Alle ongevallen (en dus geen ziekte) die tijdens het werk, maar ook door het werk plaatsvinden. Het ongeval moet een externe, niet-lichamelijke oorzaak hebben. Stel: een medewerker maakt fotokopieën op het werk terwijl hij plots ineenzakt, geveld door een hartaanval. Het maken van fotokopieën kan niet zoveel stress veroorzaken dat iemand een hartaanval krijgt, zelfs niet als de machine het laat afweten. De oorzaak is wellicht een hartprobleem. Bijgevolg gaat het niet om een arbeidsongeval. De oorzaak is waarschijnlijk van lichamelijke aard. Daarnaast moet het ongeval (lichamelijke of mentale) wonden bij de werknemer hebben veroorzaakt, die het hem onmogelijk maken te werken. 

  • Het gaat om het ‘normale’ traject dat de werknemer tussen thuis en zijn werk aflegt. Wijkt hij onderweg licht af van dat gebruikelijke traject, dan wordt er nog altijd van uitgegaan dat hij op weg is naar het werk. Dat is bijvoorbeeld het geval als u de kinderen naar school brengt vóór u gaat werken en ze weer ophaalt vóór u naar huis rijdt. Dat is ook zo als u onderweg nog vlug een boodschap doet in een winkel dichtbij huis. Gaat het om een iets grotere afwijking van de normale weg, dan moet u kunnen aantonen dat die omweg gerechtvaardigd was. De boodschap die u onderweg nog absoluut wou doen, kon bijvoorbeeld onmogelijk op een ander moment. Gaat u na het werk nog op koopjesjacht, dan is dat geen rechtvaardiging.
Net als bij andere arbeidsongevallen mag ook hier het ongeval geen lichamelijke oorzaak hebben. 

de onkosten van de werknemer :


  • medische kosten (door het RIZIV erkend als terugbetaalbaar aan de patiënt); ·    
  • verplaatsingsonkosten (de werknemer ligt bv. met een been in het gips en moet met de taxi komen werken). Over het algemeen is daarvoor voorafgaand akkoord van de werkgever nodig
  • prothesekosten

de arbeidsongeschiktheid van de werknemer

Het gaat om een schadevergoeding die de verzekeraar betaalt wanneer de werknemer na een arbeidsongeval niet kan werken.

Die arbeidsongeschiktheid kan tijdelijk zijn (wat betekent dat de letsels nog zullen genezen) of permanent (de toestand van de betrokkene evolueert niet meer, ook al is hij niet volledig genezen).

De schadevergoeding bestaat uit een rente, met andere woorden: een som geld die de verzekeraar geregeld (bv. maandelijks) stort in de loop van de contractueel bepaalde periode (bv. tot aan de pensioengerechtigde leeftijd). Daarmee krijgt het slachtoffer een vervangingsinkomen.

Het is ook mogelijk dat de werknemer als gevolg van het arbeidsongeval sommige taken in het dagelijks leven (schoonmaken, trappenlopen,…) niet meer aankan en zich moet laten helpen. Een vergoeding voor externe hulp is dan mogelijk in het kader van een arbeidsongevallenverzekering.

het overlijden van de werknemer

Wanneer de werknemer sterft, betaalt de verzekeraar aan de familie een bedrag om de uitvaartkosten te financieren. Daarnaast wordt aan de rechthebbenden (partners, kinderen, ouders of broers en zussen, naargelang de gezinssituatie) een rente uitbetaald

Opgelet!

De algemene voorwaarden in een contract kunnen verschillen naargelang
de verzekeringsmaatschappij

Bekijk hier de algemene voorwaarden van de maatschappijen waar we met samenwerken.