Ba paard

Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, doen alle eigenaars, gebruikers en houders van een paard er goed aan een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (verder afgekort als b.a.) af te sluiten. Degene die het paard onder zijn bewaring heeft, is immers aansprakelijk voor de schade die het aanricht.

 Voor de schade aan het paard zelf kan een verzekering afgesloten worden voor veterinaire kosten, voor overlijden en voor minwaarde ingevolge letsel.
Al wie paarden houdt, doet er goed aan een eigen verzekering af te sluiten voor zijn paarden voor privégebruik, dit om eventuele aansprakelijkheid voor schade tegenover derden te verzekeren. Stel, een paard breekt uit en veroorzaakt een aanrijding, een ruiter op wandel verliest controle over zijn paard en veroorzaakt een verkeersongeluk… De gevolgen van dergelijke voorvallen kunnen gigantisch zijn. Wanneer men verzekerd is voor de b.a., zal de b.a.verzekeraar de schade aan derden vergoeden. Is men niet verzekerd, dan draait men zelf op voor alle financiële gevolgen van het ongeval en die zijn soms niet te overzien. Een b.a.verzekering zal echter niet tussenkomen voor de schade aan het paard of de verzekerde zelf.

Particulieren met paarden voor privégebruik, kunnen best de waarborg burgerlijke aansprakelijkheid verzekeren via de b.a. familiale verzekering.

De familiale dekt schade tegenover derden veroorzaakt door de gezinsleden en hun eventuele dieren, of de dieren die onder hun toezicht (bewaking) staan. Let wel, als eigenaar van één of meerdere paarden moet men bij bijna alle maatschappijen een bijpremie betalen om verzekerd te zijn voor de b.a. voor deze paarden. Die bijpremie wordt dan meestal per paard aangerekend bovenop de basispremie van de familiale. Het is dus zeer belangrijk om bij de verzekeraar te melden dat u paarden bezit en eveneens het aantal paarden door te geven, zo niet kunnen de paarden in principe niet verzekerd zijn.

Opgelet

De algemene voorwaarden in een contract kunnen verschillen naargelang
de verzekeringsmaatschappij.

Bekijk hier de algemene voorwaarden van de maatschappijen waar we met samenwerken.