Grote omnium

Een omniumverzekering, of ook casco genoemd, beschrijft men vaak als een “all-riskverzekering”.
Dit zorgt voor verwarring omdat het een controversieel begrip is. Bij een omniumverzekering moet duidelijk beschreven worden voor welke risico’s u zich wenst te verzekeren.

Bij een BA autoverzekering ligt daarentegen wettelijk vastgelegd waarvoor u minimum gedekt bent.

In het kort: met een omniumverzekering kan je genieten van bescherming tegen diverse ongevallen, zelfs als je zelf aanleiding hebt gegeven tot het ongeval.
Een omniumverzekering is dus een aanvullende verzekering op de wettelijke autoverzekering, waardoor je meer bescherming hebt zoals bijvoorbeeld dekking van schade aan uw eigen wagen, zelfs door uw eigen toedoen, schade door een poging tot inbraak, enz ..     


De volledige/ grote omniumverzekering voor je auto.

Dit is de meest complete formule van de omniumverzekering. Het wordt dan ook vaak de “All Risk”-verzekering genoemd. Met een full omnium heb je de ruimst mogelijke dekking. Naast de verplichte burgerrechterlijke aansprakelijkheid autoverzekering (BA autoverzekering) heb je ook alle mogelijke individuele waarborgen.
Een GROTE omniumverzekering zal verschillen met een KLEINE omnium, omdat deze ook een waarborg heeft voor de eigen schade. Bijvoorbeeld als je zelf tegen een geparkeerde wagen rijdt of schade hebt omdat je bijvoorbeeld tegen je brievenbus hebt gereden.
Bij een omniumverzekering spreekt men quasi altijd van een franchise of vrijstelling. Dit is eenvoudig gezegd de prijs die je zelf zal betalen naar aanleiding van een ongeval. Je krijgt dus met andere woorden een kleinere vergoeding uitgekeerd indien er zich een ongeval voordoet en een deel van de kosten is hierdoor voor eigen rekening. De hoogte van deze franchise zal men meestal bepalen aan de hand van een percentage op de waarde van de auto. Het percentage kan bij verschillende verzekeraars verschillen. Hoe hoger de vrijstelling, hoe goedkoper je omniumverzekering zal zijn. De franchise mag enkel worden toegepast bij de FULL omniumverzekering en is dus enkel van toepassing op de eigen schade die je zou toebrengen.
Het is niet mogelijk te voorspellen hoeveel schadevergoeding je zal ontvangen omdat dit afhankelijk is van polis tot polis. Je moet wel een onderscheid maken indien de schade herstelbaar is en wanneer dat niet het geval is (Total loss).
Indien de schade herstelbaar is zal de uitbetaling gelijk zijn met het bedrag die de herstelling zal kosten. In sommige gevallen wordt daar natuurlijk de franchise afgetrokken.
Indien de schade niet herstelbaar is dan moet er ook gekeken worden naar de bepalingen in het verzekeringscontract en zal er een onderscheid moeten gemaakt worden tussen de ‘werkelijke waarde’ en de ‘aangenomen waarde’.
Indien de schadevergoeding zal bepaald worden aan de hand van de ‘werkelijke waarde’ dan zal de expert die zal worden aangesteld de waarde van het voertuig bepalen voor het ongeval. Hierbij zal hij rekening houden met verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de kilometerstand, de aankoopprijs, de staat waarin het voertuig zich bevond, …
De vergoeding die je ontvangt zal dan eventueel wel nog verlaagd kunnen worden met de franchise.Indien er gebruik zal gemaakt worden van de ‘aangenomen waarde’, dan zal een bedrag worden uitgekeerd dat werd overeengekomen bij het afsluiten van de omnium autoverzekering.
Er zal wel rekening worden gehouden met een waardevermindering aangezien de waarde van het voertuig daalt naarmate je er meer kilometers mee gereden hebt.

Opgelet!

De algemene voorwaarden in een contract kunnen verschillen naargelang
de verzekeringsmaatschappij.

Bekijk hier de algemene voorwaarden van drie maatschappijen waar we met samenwerken.